2012. március 23., péntek

Előadók


A 2012. október 4–7. között Marosvásárhelyen szervezendő unitárius, unitárius-univerzalista és más felekezetű nők második világtalálkozójának részletes programját ismertettük az Unitárius Közlöny februári lapszámában.
A jelenlegi és következő lapszámban a konferencia meghívott előadóit mutatjuk be, röviden ismertetve munkásságukat és érdeklődési területüket.


TINA HÜSING – üzletasszony, München, NémetországTina Hüsing több mint egy évtizede lett unitárius-univerzalista, amikor az Egyesült Államokban élt. Mielőtt hazatért volna Németországba, a Unity Oak Park unitárius-univerzalista egyházközség (Illinois állam) gondnoka volt.
Jelenleg az Európai Unitárius Univerzalista szervezet tagja (www.european uu.org), melynek elnöki tisztségét is betöltötte a közelmúltig, most a Társadalmi Tevékenység szakosztály vezetőjeként tevékenykedik.
Foglalkozását tekintve Tina Hüsing üzletasszony, aki minőségi vezetési tanácsadást és képzéseket tart. Ugyanakkor egy müncheni magán pénzügyi iskolában tanár, ahol környezeti fenntarthatóságot és minőségi vezetést oktat.

FARKAS BOGLÁRKA – műsorvezető, Budapest, Magyarország 1971-ben született Kolozsváron. 1991-ben áttelepült Budapestre, ahol ma is él. Egyetemi diplomáját a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának néprajz szakán szerezte. Több mint egy évtizedig a Duna Televízióban dolgozott műsorvezetőként, 2005-ben átigazolt a Hír Televízióhoz, ahol híradós műsorvezetőként dolgozik. 2009-ben jelent meg Befejezetlenül címmel novellás-, verseskötete a Kairosz kiadónál. Bendegúz fia 10 éves.

MARGOT ADLER – újságíró, New York, Amerikai Egyesült ÁllamokMargot, Alfred Adler hírneves pszichiáter unokája, sokoldalú személyiség: emberjogi harcos,
békeaktivista, rádiós újságíró, ének- és rituáléoktató. Szerzője a Rajzold le a Holdat című könyvnek, mely a jelenkori amerikai neopaganizmus és istennő-spiritualitás összefoglaló munkája. Másik könyve: Egy eretnek szíve. Utazás szellemiségen és forradalmon keresztül egyetemista éveit idézi, amikor az emberjogi mozgalomban való részvételét írja le a vietnámi háború idején. 1968-ban kezdett el rádiózni. Mindennapi életében a New York-i Nemzeti Közszolgálati Rádió tudósítója és rendszeres hangja a híreknek, valamint a reggeli és
hétvégi adásoknak. Az elmúlt évben tudósított a Foglald el a Wall Streetet mozgalomról, a New York-i Zéro Pont melletti Iszlám Kulturális Központ létrehozásának vitájáról és kulturális témákról is. Dolgozik új könyvén, melynek témája annak megértése, hogy mi az oka a vámpírkultusz felerősödésének a jelenkori kultúrában.

 
TINA GEELS – lelkésznő, táncmeditációs tanár, Bilthoven, HollandiaTánctanulmányai után teológiai tanulmányokat folytat, a Brüsszeli Szabad Egyetemen, Belgiumban. 1985-ben szentelik fel lelkésszé, és Észak-Hollandia egyik falujában működik protestáns lelkészként. 1990–2010 között az utrechti remonstráns gyülekezetben szolgált.
Jelenleg az egyik legnagyobb holland liberális protestáns gyülekezet lelkésze Bilt ho venben. A 80-as évektől táncmeditációs tanárként nagyon sok foglalkozást vezetett Hollandiában és külföldön, melyben a táncmeditációt összekapcsolta a Zen-meditációval. 2000 után bekapcsolódott az IARF, később az ICUU nemzetközi szervezetek működésébe.
Több nemzetközi konferencián vett részt. Társszervezője volt számos liberális teológiai onferenciának Hollandiában és Romániában, az Erdélyi Unitárius Egyház lelkészeivel együtt. 2001-ben jelentette meg kutatásait a liberális teológiai hagyományokról
Európában Társak a liberális teológiában címmel. 2008 óta az EXIT alapítvány elnöke. Ennek célkitűzése, hogy elősegítse a gyakorlati teológiai munkák magyar nyelvre való fordítását és megjelentetését, kimondottan a romániai protestáns egyházak használatára.


LÉVAI ANIKÓ – jogász, Budapest, Magyarország1986-ban szerez jogi diplomát az ELTE Jogi Karán, 1986-ban kötött házasságot Orbán Viktorral. 1996 előtt egyéni ügyvédként dolgozott, 2010-ben környezetvédelmi szakjogászi vizsgát tett. Öt gyermeke van, Ráhel, Gáspár, Sára, Róza és Flóra. A legidősebb gyermeke 1989-ben, a legkisebb 2004-ben született. Alapító tagja az 1990-ben létrehozott Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, és azóta is rész vesz a szervezet munkájában. 1998-tól az Ökumenikus Szeretetszolgálat önkéntese. Húsz éve támogatja munkájával a Vakok Batthyány László Gyermekotthonát. 2007-ben rendhagyó szakácskönyvet írt A konyhaablakból címmel. Társszerzője a Jogerő legyen veled című tanulmánygyűjteménynek, melyben neves jogászok válaszolnak meg alapvető jogi kérdéseket fiatalok számára. 2011 januárja óta a Magyar Konyha című gasztronómiai magazin szerkesztőbizottságának elnöke.


CATHY CORDES – ügyvezető igazgató, Bedford, Amerikai Egyesült Államok
 

A bedfordi unitárius univerzalista gyülekezet aktív tagja, az Első Nemzetközi Unitárius-
Univerzalista Női Konferencia tanácsadói bizottságának és az ICUUW vezető tanácsának is tagja volt. A bedfordi önkormányzat megválasztott képviselője. Az Unitárius-Univerzalista Test vérgyülekezeti Tanács ügyvezető igazgatója. A Tanács több mint 170 unitárius-univerzalista gyülekezet testvérprogramját támogatja támogatja az észak-amerikai, valamint a világ más részein levő unitárius és unitárius-univerzalista gyülekezetek között. Együttműködik dr. Richard Ford professzorral a testvérgyülekezetek számára beindított közösségfejlesztő programok bevezetésében. Kidolgozott egy ösztöndíj-programot, mely révén magánszemélyek és kis csoportok is részt vehetnek a test vérgyülekezeti mozgalomban. A Tanács képviselőjeként meglátogatta az Erdélyben, Magyarországon, Indiában, a Fülöp-szigeteken, Burundiban és Ugandában élő unitáriusokat.

(Szerkesztette Moldován-Szeredai Noémi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése