2012. szeptember 17., hétfő

Egyensúlykeresés változó világunkban – Nemzetközi nőkonferencia Marosvásárhelyen

2012. október 4–7. között Marosvásárhelyen kerül sor az Unitárius és Unitárius-Univerzalista Nők Nemzetközi Találkozójára. Az eseményre 250 résztvevőt várnak Európa több országából, Amerikából, Indiából, Afrikából és Ausztráliából. A meghívottak közt szerepelnek Barbara Kres Beach, a Nemzetközi Unitárius-Univerzalista Nőszövetség elnöke, Dr. Lévai Anikó jogász, Cathy Cordes, az Unitárius-Univerzalista Testvéregyházközségi Tanács elnöke, Kathy Matsui egyetemi tanár, a hágai békebíróság tagja, Margot Adler New York-i rádiós műsorvezető, Smaranda Enache emberjogi szakértő, Farkas Boglárka tévés műsorvezető és mások. 
A világtalálkozót másodjára szervezik meg, az elsőre 2009-ben került sor Houstonban, az Amerikai Egyesült Államokban, több mint 600 nő részvételével, 4 földrész 40 országából. A találkozó magyar és angol nyelven zajlik, unitárius és más felekezetű nők részvételével.
A háromnapos konferencia célja körüljárni a hit szerepét a nők életében, a társadalmi élet meghatározó területein (nevelés, szociális szerepvállalás, kultúra, gazdasági élet, közélet). A világtalálkozó programjában előadások, kiscsoportos beszélgetések és különböző interaktív tevékenységek szerepelnek. Az előadások a következő témaköröket tárgyalják: a nők helyzete különböző országokban, nemzedékek közti kapcsolat, konfliktuskezelés, a másság elfogadása, a család és a hit szerepe a nevelésben, a társadalmi és szociális munka fontossága, egyensúlykeresés változó világunkban, ősi népi kultúrák találkozása különböző népek hiedelemvilágában, emberi jogaink ismerete, kultúrák közti megértés, békére nevelés, a közösséghez való tartozás és a közösségben való aktív részvétel szerepe életünkben. A világtalálkozó kulturális programjai az együttélés sokszínűségét tükrözik – énekben, táncban, népviseletben.
A program keretében találkoznak a Nemzetközi Nőtestvérek Csoportjának (Global Sisters Group) tagjai, akik a helyi közösségekben felmerülő problémák, igények felmérését végzik. A csoport három műhelymunka keretében összegzi, és fontossági sorrendbe állítja a közösségekben felmerülő problémákat, ugyanakkor akciótervet dolgoz ki, ami segíthet ezek megoldásában.
A világtalálkozó helyszíne a marosvásárhelyi Grand Szálló és a Kultúrpalota. Október 6-án, az Unitárius Nők Országos Szövetségének éves közgyűlésére a program keretében még 400 résztvevőt várnak Erdély különböző településeiről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése