2012. február 18., szombat

Simó Melinda: Egyensúlykeresés változó világunkban


A Második Nemzetközi Unitárius és/vagy Univerzalista Nőtalálkozó témája Egyensúlykeresés változó világunkban. A téma aktuális és sürgető mondanivalót takar; a résztvevők – akár a fejlett országokból, akár Kelet-Közép-Európából –  a XXI. századi nőket érintő kérdésekre, társadalmi problémákra keresik a választ, és olyan témákba nyerhetnek betekintést az előadások, műhelymunkák, kerekasztal-beszélgetések révén, mint a nők megélhetési, egészségügyi és nevelési problémái, a nők elleni erőszak megakadályozása, a család és a munkahelyi kötelezettség összehangolása, illetve egyházi, közösségi, gazdasági és politikai szerepvállalás. 

Bejelentkezni a http://www.icuuw.com oldalon lehet február közepétől. Ösztöndíjpályázatot hirdetünk az erdélyi résztvevők támogatására, amit szintén február közepétől lehet kitölteni a megadott oldalon. A konferencia magyar nyelvű blogja – http://sicuuw2.blogspot.com/  – minden érdeklődőt friss, naprakész tájékoztatóval, információkkal várja.

A program rövid ismertetése:
2012. október 4., csütörtök
A találkozó első napja a megnyitó és az ezt követő állófogadás – az ismerkedés, egymásra találás ideje. Mivel résztvevőket várunk nemcsak Erdélyből és Magyarországról, hanem az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Indiából, Lengyelországból, Csehországból,  Japánból, az Egyesült Államokból és az afrikai kontinensről is, ezen az estén helyi jellegzetességként táncoktatással egybekötött táncházat tartunk.

2012. október 5-6., péntek és szombat
A második nap az aktív munka időszaka. Reggel 8 órakor indítunk tornával, majd kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a lelki béke megszerzésének a lehetőségeiről. Ezután kiscsoportokban folytatódik tovább a munka. A houstoni első világtalálkozón “Global Sisters” csoportokat alakítottunk ki (magyarul Globális Lánytestvérek Csoportja”), és Richard Ford professzor (A.E.Á.) által kidolgozott módszer segítségével próbáltuk rangsorolni jelenünk legégetőbb női kihívásait. Ezt folytatjuk Marosvásárhelyen is: szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a módszert, majd saját otthonaikba visszatérve közösségeikben is alkalmazhassák.

A nagyelőadások témái: nőnek lenni a XXI. században; pogány elemek a magyar népi kultúrában; újpogány mozgalom, szekularizáció; a matriarchátus története Európában; lelki egyensúlyra való törekvés; új perspektívák a testvérkapcsolati mozgalomban; nők a közéletben vagy vezető beosztásban; generációk találkozása. 

A műhelymunkák a sokféle érdeklődés kielégítését szolgálják, de ugyanakkor saját életünk egyensúlyban tartásának a lehetőségei. Ilyen témák közt lehet majd válogatni mint: Stresszbetegségek, stressz menedzsment; Békére nevelés, konfliktuskezelés a családban; A nők elleni erőszak megakadályozása; Család – munka – karrier; Életminőségünk javítása: egészséges életmód, népi gyógyászat; A hit, mint tökéletes élmény: az imádkozás ereje; Idősebbek bevonása közösségi programokba; Generációk találkozása;  Vezetőképzés: egyházi, közösségi, gazdasági és politikai szerepvállalás; Közép- és kisvállalkozás: mikrohitelezés válság idején; Hagyományok útján: közösségünk és önbizalmunk fejlesztése; Interkulturális dimenziók: a megfelelni akarás kényszere; Occupy Movement mint világjelenség; Művészet mint felszabadító erő; Táncmeditáció; Zeneterápia stb.

A találkozó fénypontja a szombati nap, október 6-a, amikor a résztvevők találkoznak a hagyományos UNOSZ konferencia tagjaival. Az UNOSZ konferencia programja közebéddel zárul. Az ebéd után újabb műhely tevékenységek zajlanak.

2012. október 7., vasárnap
Vasárnap kiértékelésre, istentiszteletre és  záróünnepségre kerül sor.

A találkozót szervező csoport nevében,

Simó Melinda UNOSZ titkár

Forrás itt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése